p5parkeren Schiphol

Hoe veilig te rijden op winterse wegen

Geplaatst op

Winterse wegen kunnen onveilig en glad zijn. Zelfs als je op een warme plek woont, heb je er baat bij om te weten hoe je veilig op winterse wegen kunt rijden voor de tijd dat je vrienden of familie bezoekt die wel op koude plekken wonen. Hier zijn enkele basisprincipes om je veilig te houden.

Controleer de batterij

Batterijen verzwakken bij kou. Na drie koude winters is het mogelijk dat je je batterijen moet vervangen. Zet de koplampen aan en start de motor. Als de lichten oplichten wanneer de motor loopt, is de accu zwak. Zorg ervoor dat de ruitensproeiervloeistof en het antivriesniveau van de motor vol zijn.

Voorbereid op de weg

De winteruitrusting moet bestaan uit startkabels voor de accu, sneeuwborstel/ijskrabber, zand om onder slippende wielen te plaatsen als je vastzit, kleine schep, zaklamp en batterijen, telefoonlader, drinkwater en snacks. Houd voldoende brandstof in de tank voor het geval je de motor moet laten draaien om warm te blijven tijdens vertragingen. Alle seizoenenbanden zijn geschikt voor lichte sneeuw. Voor zwaardere sneeuw, gebruik sneeuwbanden of bandenkettingen.

Zorg ervoor dat je goed zicht hebt

Reinig de binnen- en buitenkant van de voorruit en achterruit. Ontdooi en ontdooi de voorruit voordat je gaat rijden in plaats van te hopen dat de ontdooier deze tijdens het rijden zal oplossen. Veeg sneeuw en sneeuw van je koplampen af.

Gehuurde auto altijd goed nalopen

Let erop dat wanneer je bijvoorbeeld een auto huurt in Zwaag, je de auto voor vertrek checkt op dat deze winterproof is. Zitten er winterbanden op en hoe zit het met de verzekering bij een ongeluk? Ga altijd voorbereid op weg.

Zichtbaar voor andere bestuurders

Houd je remlichten en richtingaanwijzers zo sneeuwvrij mogelijk. Gebruik je koplampen overdag om je voertuig te onderscheiden van de grauwe winterse achtergrond. Zorg voor reflecterende driehoeken en/of een reflecterend vest om te dragen als je vast komt te zitten en de auto moet verlaten voor hulp.

Breng wat warms mee in de auto

Dekens of kleine kaarsen in containers kunnen de binnenkant van de auto verwarmen als je gestrand bent. Als je kaarsen gebruikt, open dan een venster een beetje omdat kaarsen zuurstof verbruiken en giftige kooldioxide uitstoten. Als je de motor warm houdt, open dan ook een paar ramen een beetje voor frisse lucht voor het geval er een uitlaatsysteem lekt – ook giftige stoffen – die in het interieur van de auto kunnen binnendringen.

Gerelateerde berichten

Een auto leasen? Dit is waarom!

Zakelijk een auto leasen klinkt erg interessant, maar is dat het ook? Je hebt vast weleens van andere mensen gehoord dat ze een auto leasen, maar je...

Lees meer

Over ons

Op onze site lees je veel tips en informatie over de wereld van reizen. Ook diverse tips over het parkeren (op Schiphol) passeren de revue. Blijf ons dus volgen.

Contactgegevens

Via info @ p5parkerenschiphol.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden