p5parkeren Schiphol

Tips voor het verzorgen van je auto in de winter

Geplaatst op

Houd rekening met deze 4 tips voor autozorg als de temperatuur daalt. Je wilt niet stranden door een lege batterij of in een ongeval terechtkomen omdat er geen zicht is door de ramen.  Als je een aantal van deze preventieve maatregelen niet hebt genomen, doe ze dan zo snel mogelijk, zodat je voorbereid bent op de volgende grote kou.

Houd de batterij in goede vorm

De batterij van ons voertuig wordt vooral hard geraakt als de temperatuur daalt. Koude temperaturen verminderen het startvermogen. Bij ongeveer -17°C heeft een accu slechts ongeveer de helft van het startvermogen bij 26°C. Om een conventionele batterij te controleren, moet je de plastic doppen aan de bovenkant verwijderen en het vloeistofniveau controleren. (Zie de gebruikershandleiding.) Als de vloeistof laag is, voeg dan gedestilleerd water toe. Controleer bij onderhoudsvrije batterijen of het venster aan de bovenzijde van de batterij een volledig opgeladen toestand aangeeft. Als de batterij meer dan vijf jaar oud is en tekenen van zwakte vertoont, moet je de batterij vervangen door een nieuw model. Je kunt de batterij professioneel laten testen bij een servicestation, onderdelenmagazijn of reparatiewerkplaats. Een uitgeputte batterij moet misschien gewoon worden opgeladen. Maar als de batterij defect is of gewoon versleten, is het het beste om de batterij te vervangen voordat deze volledig leeg is. Auto-onderdelen zijn bijvoorbeeld te koop bij Autobedrijf Broekhuis.

Vervang ruitenwisserbladen

Je moet vaker wisserbladen vervangen dan je zou denken. Uit onze tests is gebleken dat zelfs de best presterende ruitenwisserbladen binnen zes maanden hun effectiviteit beginnen te verliezen. De strepen of de gemiste uitgestrektheid van glas zijn zekere tekens dat de bladen voor pensionering klaar zijn. Hoewel het mogelijk is om hun leven te verlengen door de rubberen rand van het blad regelmatig te reinigen met een papieren handdoek en glasreiniger, is het niet veilig om dat de hele winter lang te doen. In plaats daarvan moet je jezelf nieuwe bladen aanschaffen. Wij raden aan om de ruitenwisserbladen zo vaak als twee keer per jaar te vervangen. De meeste ruitenwisserbladen zijn eenvoudig te installeren.

De ruitenwissers

Als je niet uit de ramen kunt kijken, ben je een gevaar voor jezelf en iedereen in de buurt. Probeer de ruitenwissers en de gloednieuwe ruitenwisserbladen niet te gebruiken om ijs van de voorruit te verwijderen. Gebruik in plaats daarvan een ijskrabber op ijzige ochtenden. Als je buiten parkeert, plaats de ruitenwissers in de verhoogde positie wanneer het ’s nachts naar de sneeuw gaat om te voorkomen dat ze bevriezen tot aan de voorruit. Met vuil, modder en zoutresten die van de weg worden geschopt, is het waarschijnlijk dat je je ruitensproeiers veel gebruikt, dus houd je ruitensproeierreservoir gevuld met een winter-blend wasmachine oplossing die een antivriesmiddel bevat. Zorg er ook voor dat de verwarming goed werkt en dat er voldoende warme lucht naar de voorruit wordt geleid wanneer deze in de ontdooistand staat. Om te voorkomen dat je voorruit beslaat, laat je het airconditioningsysteem draaien (met de temperatuur op een comfortabel niveau ingesteld) om de lucht te ontvochtigen. Controleer tot slot of alle lichten van de auto goed werken en of de lenzen schoon zijn, zodat je ’s nachts optimaal zicht hebt en automobilisten voor en achter je kunnen zien.

Controleer de olie

Koud weer kan ook je motor kapotmaken. Motorolie wordt dikker als het koud is, waardoor de motor moeilijker kan omdraaien. Raadpleeg je gebruikershandleiding voor de aanbevelingen van de fabrikant. Over het algemeen zou je multi-viscositeitsolie moeten gebruiken met een “W” in de viscositeitsindex, wat betekent dat de olie is samengesteld voor gebruik in de winter. Typische formules die worden aanbevolen voor moderne motoren zijn onder andere 5W-20, 5W-30 en 10W-30, die zorgen voor een goede oliestroom bij lage temperaturen en vaak het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Wanneer je de olie ververst hebt, vervang dan ook het oliefilter om er zeker van te zijn dat het systeem de maximale hoeveelheid olie doorstroming heeft, laat de radiator en de verwarmingsslangen controleren op scheuren, lekkages of vervuiling door olie of vet. De slangen moeten stevig en toch plooibaar zijn wanneer je ze uitknijpt. Schraap ze af als ze broos of te zacht aanvoelen. Probeer je koelvloeistofmengsel in een 50/50 verhouding van antivries en water te houden. Dit houdt je koelvloeistof tegen bevriezing totdat de temperatuur ver onder nul is. Koudere omstandigheden kunnen echter een 60/40 of 70/30 verhouding vereisen. In geen geval mag je een hogere antivries-/waterverhouding gebruiken dan deze.

Gerelateerde berichten

Een auto leasen? Dit is waarom!

Zakelijk een auto leasen klinkt erg interessant, maar is dat het ook? Je hebt vast weleens van andere mensen gehoord dat ze een auto leasen, maar je...

Lees meer

Over ons

Op onze site lees je veel tips en informatie over de wereld van reizen. Ook diverse tips over het parkeren (op Schiphol) passeren de revue. Blijf ons dus volgen.

Contactgegevens

Via info @ p5parkerenschiphol.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden